top of page

Training voor Technasium docenten

Untangling your mind
Creating focus
Finding direction

Designmethode om leerlingen te helpen bij het ontwerpen van hun toekomstpad.

Teenager kit.jpg

De methode

Uitzoeken welke opleidingen en toekomstpaden goed bij je passen kan lastig zijn, vooral als je niet zeker weet waar je moet beginnen. Iris Jönsthövel (MSc Industrieel Ontwerpen) heeft een creatieve methode ontwikkeld die leerlingen houvast en structuur biedt in het vergaren van belangrijke inzichten en het bedenken van passende toekomstideeën. 

8 opdrachten

De methode bevat acht opdrachten waarin de leerling:

  • Persoonlijke interesses en vaardigheden ontrafelt

  • Inzichten in kaart brengt rondom dromen en ambities

  • Ideeën genereert voor mogelijke studiekeuzes

  • Een plan van aanpak opstelt om erachter te komen welk idee het beste past

DSC02550.JPG

De ontwerper 

Iris Jönsthövel is een Nederlandse ontwerpster die haar design thinking kennis inzet in het ontwikkelen van praktische lesmethodes en oefeningen voor het structuren van, en richting geven aan, je gedachten.

 

Na het behalen van haar Masterdiploma Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en een paar jaar als ontwerper gewerkt te hebben, richtte zij in 2021 haar eigen bedrijf op. Sindsdien heeft ze met haar toegankelijke ontwerpmethode velen - van tieners tot millennials, en van midlifers tot gepensioneerden - geholpen bij het ontwerpen van een (werk)leven dat inspireert en bij ze past.

Teenager kit 02.jpg

Hoe ontstaan?

Volwassenen die zelf een Alta High on Life-toolkit hadden aangeschaft vroegen vaak of er ook een versie voor tieners bestond. Om deze vervolgens te ontwikkelen en te testen heeft Iris op een Internationale School een after school class opgezet. Dit bleek een succes waarna Iris aan de slag is gegaan met het ontwikkelen van lesmateriaal voor docenten om zelf met de methode in hun (mentor)klassen aan de slag te kunnen. 

Technasium

In het Technasium onderwijs wordt veel tijd besteed aan onderzoek en ontwerpen. Docenten hebben dan ook al veel kennis en ervaring in het lesgeven van ontwerpgericht denken en doen. Ook is er veel aandacht voor competentieontwikkeling, studieloopbaanoriëntatie en (studie)vaardigheden.

 

De ‘Designmethode voor het ontwerpen van je toekomstpad’ sluit daarom heel goed aan op het Technasium onderwijs en curriculum.

Iris voor de klas.jpg

Docententraining

DDW-2023-workshop-materials.jpg

Een belangrijk onderdeel van de methode is de inzet van gedachtenprikkelende stickers die helpen dieperliggende behoeften en intrinsieke motivaties in woorden te vatten. Al stickerend kom je dan ook tot nieuwe inzichten die richting geven aan je denkproces.

 

Het doel van de docententraining is dan ook vooral om docenten de methode zelf te laten ervaren. Samen met Iris loop je door alle opdrachten en het bijbehorende lesmateriaal heen en ga je zelf met een oefening aan de slag. Ook deelt Iris haar eigen ervaringen in het faciliteren van de methode.  

De materialen 

Iris heeft de methode oorspronkelijk in het Engels ontwikkeld en aangeboden maar heeft sindsdien ook een Nederlandse versie gemaakt. 

 

De pakketten bevatten 8 opdrachten die bestaan uit werkbladen en stickervellen en worden op bestelling geproduceerd. Houd daarom rekening met een leveringstijd van 6 tot 8 weken. Bij voldoende aanvragen kunnen ook Engelse versies worden geproduceerd. 

Afbeelding-grafisch-materialen-Technasium-Wit-02.png

Meer informatie

Mocht je vragen hebben over de training of het bestellen van het lesmateriaal, neem dan contact op met Iris: 

Dank u, ik neem z.s.m. contact op.

Iris Jönsthövel
bottom of page